Παθήσεις Ωμου

Ο πόνος του ώμου μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικός αλλά και σημαντικό εμπόδιο στις καθημερινές δραστηριότητες. Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από τη σύζευξη της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης της ωμοπλάτης ενώ επηρεάζει και επηρεάζεται από την ακρωμιοκλειδική άρθρωση και την θωρακοωμοπλατιαία άρθρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα ευρύ φάσμα κίνησης στο χέρι. H γληνοβραχιόνιος άρθρωση και ο υπακρωμιακός χώρος αποτελούν κλειστές κοιλότητες και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Προβλήματα των συνδέσμων, μυών και τενόντων που είναι δομικά συστατικά των παραπάνω αρθρώσεων μπορούν να επηρεάσουν το εύρος της κίνησης της άρθρωσης του ώμου και να προκαλέσουν πόνο στατικό η λειτουργικό καθώς και μυική αδυναμία. Ο πόνος την νύχτα είναι επίσης συχνός.

 

"ΠΕΡΙΑΡΘΡΙΤΙΔΑ" ΤΟΥ ΩΜΟΥ – ΕΠΩΔΥΝΟΣ ΩΜΟΣ

Παλιότερα ο πόνος στον ώμο αποδιδόταν κυρίως στην "περιαρθρίτιδα" του ώμου. Σήμερα ομως ο ορος περιαρθρίτιδα εχει καταργηθεί καθως περισσότερο περιγράφει το σύμπτωμα και οχι τις αιτίες. Η σύγχρονη αντίληψη ειναι ότι τα περισσότερα προβλήματα του ώμου προέρχονται από τα μαλακά μόρια (μυϊκές ομάδες, σύνδεσμοι και τένοντες) και λιγότερο από οστική συμμετοχή. Οι περισσότερες παθήσεις του ώμου είναι κυρίως τραυματικής αιτιολογίας σε εδαφος εκφυλιστικών βλαβών. Οι ενοχλήσεις είναι δυνατόν να οφείλονται και σε γενικότερες παθήσεις με τοπικές εκδηλώσεις στον ώμο (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα).

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Η αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου μπορεί να είναι είτε χειρουργική, με την χρήση αρθροσκοπικών τεχνικών, είτε συντηρητική. Σε κάθε περίπτωση η φυσικοθεραπεία έχει τον τελευταίο λόγο κατά την διάρκεια της αποκατάστασης. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται κατά την μετεγχειρητική περίοδο απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία και προσοχή εκ μέρους του φυσικοθεραπευτή και μπορεί να απαιτήσουν αρκετό χρόνο.

Θεραπείες Ωμου

Η θεραπευτική αντιμετώπιση στο αρχικό οξύ στάδιο περιλαμβάνει ανάρτηση του μέλους με τριγωνικό επίδεσμο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ψυχρά επιθέματα. Κατά την διάρκεια της φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης, που ακολουθεί, η εμπειρία μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στην ύφεση των συμπτωμάτων και σε ένα χειρουργείο που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Οι περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα έχουν θετικά αποτελέσματα μετά από δυο εβδομάδες αντιμετώπισης. Βεβαια ορισμένες καταστάσεις έχουν δύσκολη αποκατάσταση και χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να δοκιμασθεί πριν την χειρουργική θεραπεία και η έγχυση στεροειδών

Στο κέντρο μας αντιμετωπίζουμε και θεραπεύουμε τις παθήσεις του ώμου από το 2004. Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει έχουμε αντιμετωπίσει πάνω από 2000 ασθενείς είτε κατά την διάρκεια της συντηρητικής αποκατάστασης είτε κατά την μετεγχειρητική περίοδο. Θέλουμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.